P Á T E C K Ý   P L Á T E K

 

Vánoce 2006

 

 

 

 

Vážení spoluobčané,

dovolujeme si Vám popřát

příjemné prožití času splněných přání, Vánočních svátků, hodně spokojenosti, klidu  a času prožitého v rodinném kruhu.

Samozřejmě úspěšné přivítání

Nového roku 2007,

do kterého Vám přejeme hodně štěstí, zdraví, úspěchů a minimum nesplněných novoročních předsevzetí  či pyrotechnických zranění.

 

 

 

 

 

 

Vánoce

Slovo, jež zaznívá po celém světě. Slovo, které někomu dokáže vyrazit pot na čele a nebo vyrazit dech z nadšení. Někteří by je měli nejraději za sebou, prožívají únavu a frustraci a nebo by je úplně zrušili, jiní jsou jím jakoby okouzleni a prožívají chvíle napětí a očekávání. Co ale vlastně jsou Vánoce? 25. prosince se slaví narození Ježíše Krista.

Slavení Vánoc je známé už od 4. století, kdy jako křesťanské svátky spojené s oslavou Ježíše Krista nahradily původní pohanské slavnosti zimního slunovratu. Nyní Vánoce přicházejí jakoby  o původní duchovně křesťanský rozměr a stávají se spíš veselými oslavami.

 

Vánoce ve světě

I mezi samotnými křesťany je možné zaznamenat rozdílné pojetí Vánoc, a to nejen v termínech, kdy je slaví. A také ne v každé zemi rozdává o Štědrém večeru dárky Ježíšek.

Do mnoha zemí Latinské Ameriky chodí s dárky tři králové a v Itálii s nimi přilétá čarodějnice.     Ve Švýcarsku mají tajemného Monsieura Chalandé. Nizozemské děti nacházejí dárky v dřeváčcích pod stromečkem, v Peru ukládá dárky do bot, ale jen dobře vyčištěných, duch Noel přicházející nepozorován komínem. Stejnou cestou se do domů dostává i americký Santa Claus přijíždějící navíc na saních s rolničkami, které táhne osm sobů. Sáně používá i ruský Děda Mráz, jehož doprovází krásná Sněhurka v kožíšku ušitém z bílých hranostajů.

Ve Francii pokládá dárky na krb nebo ke kamnům dobrý vánoční duch jménem Noël. Ve Finsku zase roznáší dárky velký Ukko, kterému pomáhají pidimužíci.

 

Vánoce – už po kolikáté…

Několik myšlenek k přípravě a průběhu Vánoc…

Čím více dárků, tím více radosti?

Říká se, že Vánoce jsou svátky dětské radosti. Dětem přirozeně dělají radost dárky.

Někdy ale podlehneme představě, že platí jakási přímá úměra: čím více dárků, tím více radosti. Není tomu ale tak!

Dárek je především osobní poselství.

Dárek není jen ona věc, která se dává a která má hodnotu vyjádřitelnou v penězích. Dárek je především osobní poselství, které říká “mám tě rád“. A něco takového se vlastně ani penězi vyjádřit nedá. V dárku - pokud je myšlen upřímně a vskutku jako dárek - dáváme totiž sami sebe. A to je velká, slavná věc, kterou bychom měli o Vánocích zažít.

Cennější než umytá podlaha a husa v troubě.

A když se o Vánocích jeden druhému dáváme - měli bychom se dávat pěkně, mile, tj. v pohodě a dobré náladě. Neměli bychom se tedy tím předvánočním shonem a uklízením a vařením a pečením dát zaskočit a utahat. Vždyť ono na tom zase tak strašně moc nezáleží, jestli se zrovna něco nepovedlo podle našich představ, jestli jsme něco nestihli. Zkusme to letos. Je to cennější než umytá podlaha a husa v troubě.

Dárek nad dárky.

Je před námi příležitost dát dětem dárek nad dárky. Totiž jistotu, že máme rádi nejen je, ale že se máme navzájem rádi i my dospělí kolem dokola. A není vůbec od věci, když třeba při štědrovečerní večeři vyhradíme chvíli, kdy všichni společně vzpomínáme na ty, kdo nějak patří do okruhu naší lásky, přízně, sympatií, a když děti v tomto vzpomínání mají své významné slovo. Takovýto dárek citové jistoty v rodinném společenství se nikdy neztratí, nezkazí, nezestárne, nezapomene.

Nestydět se za projev lásky.

Říká se také, že o Vánocích se otvírají lidská srdce. Ano, je tomu tak - co to však znamená? Je to doba, kdy si dospělí vzájemně projevují více lásky, kdy ji více dávají najevo a nestydí se za ni. A také velká příležitost k odpuštění a k usmíření všude tam, kde došlo k nedorozumění a k hořkostem. Víme, že není prospěšné, když nad naším hněvem „zapadá slunce“. To platí sice obecně a každodenně, ale o Vánocích to má svůj zvláštní význam.

Doporučení pro rodiče.

Děti toho velice mnoho dostanou. Naskýtá se tedy nebývalá příležitost, aby také mohly více dávat. Aby samy mohly zakoušet radost a uspokojení z toho, že mohou někoho obdarovat a působit radost. Je tu jedinečná příležitost učit děti, jak překonávat své osobní sobectví. Prostě udělat něco dobrého někomu druhému z vděčnosti za to, co jsme sami z lásky a bez zásluhy přijali.

(podle knihy Zdeňka Matějčka: „Co, kdy a jak ve výchově dětí“, nakladatelství Portál)

 

Tři králové

 

Mudrci z Východu, kteří vykonali u dítěte Ježíše svou obřadnou návštěvu. Lidová zbožnost vytvořila z toho během staletí legendu     o svatých Třech králích: Kašparovi, Melicharovi a Baltazarovi. Jejich monogramy K + M + B se píší na dveře domu o svátku Zjevení Páně - lidově Tří králů. Ve střední Evropě je zažité žehnání domů, při němž se na dveře svěcenou křídou píší písmena C+M+B, u nás v Čechách obvykle K+M+B. Nejsou to ale patrně počáteční písmena jmen "Třech králů": Kašpar, Melichar a Baltazar, jak se lidově traduje, nýbrž zkratka latinského "Christus mansionem benedicat": "Kristus žehnej tomuto domu". Tři Králové, tedy koledníci, obcházeli naše domy, v každém z nich zpívali koledy a sbírali dárky. Tento den nalezneme v kalendáři 6. ledna.

Novodobě koledníci chodí mezi 24. prosincem a 6. lednem.

Ježíškova pošta

Chcete zaručit, že si Ježíšek přečte Vaše přání? Česká pošta letos již po třinácté otevřela Ježíškovu Vánoční poštu. Na Božím Daru v Krušných horách bude Ježíšek úřadovat od 4.12. do 22. 12. 2006.

Vánoční pošta
362 62 Boží Dar


Česká pošta připravila pro Ježíška i v letošním roce nové příležitostné poštovní razítko s vánočním motivem. Zákazníci, kteří chtějí, aby jejich vánoční přání adresovaná dětem, příbuzným či přátelům byla opatřena razítkem Vánoční pošty, musí toto přání opatřit známkou a zpáteční adresou, vložit do obálky a poslat na výše uvedenou adresu.

Zájem o tuto službu je rok od roku větší. V roce 2002 přišlo na poštu v Božím Daru 285 kilogramů vánočních přání. V loňském roce to bylo již 415 kilogramů a předpokládá se, že letos to bude ještě víc. Spolupráce pošty na Božím Daru s Nebeskou poštou není žádná náhoda. Boží Dar je totiž nejvýše položené město ve střední Evropě, a je tedy nebi nejblíže.

 

Místní knihovna

 

Knihovna bude v letošním roce naposledy otevřena v pondělí 18.12.2006 od 17 do 19 hodin a v roce 2007 bude poprvé otevřena 8.1.2007 od 17 do 19 hodin.

Změna otevírací doby knihovny od ledna 2007:

Pondělí: 17 – 19 hodin

Čtvrtek: 18 – 20 hodin

TJ Pátek – hokej

 

Pátečtí hokejisté koncem září vstoupili do dalšího ročníku „Poděbradského poháru“ úvodními zápasy. Letošní ročník se opět hraje na zimním stadionu v Poděbradech za účasti deseti mužstev: SL Poděbrady, HC Brkouni, HC Pátek, HC Buldoci, HC Kouřim, HC Mochov, HC Kingové, HC Vikingové, TJ Český Brod, HC Kopos Kolín.
Soutěž je rozdělena na tři části, kdy se utká každý s každým a celkový vítěz bude znám podle konečného umístění v tabulce. Po první části je HC Pátek na druhém místě za HC King.

Za naše mužstvo pravidelně nastupují: Petr Bulušek, Josef Stiska, Jindřich Hněvsa, Aleš Svoboda, Pavel Kafka, Zdeněk Kafka, Zdeněk Bek, Dušan Bek, Petr Nedbalý, Jiří Necid, Matěj Prokeš, Karlos (Juan), Lukáš Pilko.

 

První část 2006/2007:


HC Pátek : HC Vikingové - 8:2

HC Kingové : HC Pátek – 8:7

HC Pátek : SL Poděbrady – 11:6

HC Brkouni : HC Pátek – 19:3

HC Pátek : HC Mochov – 8:1

HC Pátek : HC Buldoci – 8:0

HC Kouřim : HC Pátek – 3:9

TJ Český Brod : HC Pátek – 3:3

HC Pátek : HC Kopos Kolín - odloženo


 

Bohužel nemůžeme nabídnout rozpis příštích zápasů, jelikož termínová listina není dosud známa. Přesto věříme, že naši skalních fanoušci si k nám cestu najdou. Zároveň bychom chtěli poděkovat  za podporu našeho mateřského oddílu, Obci Pátek a sponzorům.

( Jindřich Hněvsa )

 

 

Předvánoční a vánoční akce, které je možno navštívit:

 

·        Výstava Betlémů (Přerov nad Labem)

Vánoční výstava v prosinci 2006 ve skanzenu má pro návštěvníky překvapení v podobě 70 betlémů z Polabí. Nejstaršímu betlému je 150 let, nejmladší letos vyrobily místní děti. Kromě betlémů bude k vidění i expozice forem a formiček polabských domácností nebo třeba vánoční pohlednice.

 

·        Chanuka a Vánoce

Výstava v poděbradském muzeu od 5.prosince do 7.ledna 2007.

Představuje dva rozdílně svátky dvou rozlišných kultur, pevně spjatých se střední Evropou.

 

15. – 17.Prosince

·        Zlaté trhy (Lysá nad Labem)

Příležitost k předvánočním nákupům pod jednou střechou. Vstupné se neplatí.

 

17.Prosince

·        O nejlepší vánočku (Kersko)

Kdo přinese do 13 hodin vlastnoručně upečenou vánočku do Lesního ateliéru Kuba, bude ve hře o zajímavé ceny. Vyhrát může sekačku, dárkový koš nebo večeři.

·        Ročovský pěvecký sbor (Sadská)

Nechte vánoční shon doma a pojďte se zaposlouchat do milých tónů zlidovělých koled v podání dvacetičlenného pěveckého souboru pod vedením Jiřího Kurka. Od 15 hodin v kině.

 

18.Prosince

·        Zdobení perníčků (Lysá nad Labem)

Od 16 hodin se koná zdobení vánočních perníčků. Akce bude v městské knihovně.

 

19.Prosince

·        Vánoční koncert (Poděbrady)

Pěvecké soubory Kvítek a Kvíteček vystoupí v 17 hodin v kostele Povýšení sv. Kříže, jako host vystoupí zpěvačka Zuzka Janiššová.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Úřední hodiny OÚ Pátek

Pondělí:   8:00 -    10:00

Úterý:      18:00 -   20:00

Středa:     8:00 -    10:00

Čtvrtek:   18:00 -   20:00

 

V těchto časech je možno vyřizovat záležitosti na Obecním úřadě v Pátku.

 

Vydává Obecní úřad v Pátku nákladem 180 kusů v prosinci 2006. Registrováno Ministerstvem kultury České republiky pod číslem MK ČR E 10856.

Případné připomínky, náměty, své názory a příspěvky do dalších vydání „Páteckého plátku“ adresujte obecnímu úřadu. Neprodejné.