P Á T E C K Ý    P L Á T E K

 

Vánoce  2005

 

 

 

 

 

Vánoce jsou pro mnohé z nás tím nejkrásnějším obdobím v roce. Mnoho lidí touží zvláště o těchto svátcích po klidu a míru. Lidé se snaží být k sobě ohleduplnější, pozornější a chtějí svým blízkým udělat radost. Píší si vánoční pozdravy, ve kterých vyjadřují přání všeho dobrého, dávají si dárky pro radost.

Vánoce nás vybízejí, abychom udělali radost druhým a byli na sebe milí.

Zapomeňme v této sváteční době na neshody a sváry, na zlá slova mnohdy vyslovená ve zlosti          a později často  litovaná, vyříkejme si mezi sebou vše, co nás tíží a co jsme dosud obcházeli. Není   to jednoduché, ale stojí to za to. Bude to jeden z nejhezčích dárků pod vánočním stromečkem.

 

 

 

Dovolujeme si Vám popřát, aby ty letošní Vánoce byly pro Vás opravdu šťastné a radostné, plné splněných snů. Abyste na Tři krále, až budete odstrojovat vánoční stromeček, měli pocit hezky prožitých svátečních chvil v kruhu svých blízkých.

Hodně zdraví a dobré pohody Vám přejeme ve dnech svátečních i v novém roce 2006

 

 

 

 

PRANOSTIKY.

 

Když v prosinci mrzne sněží, úrodný rok na to běží.

Prosinec se sněhem na pěšině, žito je v každé vysočině.

Studený prosinec – brzké jaro. Mírný prosinec – mírná celá zima.

Mrazy, které v prosinci brzy opadnou, znamenají zimu mírnou.

Na suchý prosinec následuje suché jaro.

Jaké zimy v prosinci – taková tepla v červnu.

Padne-li první sníh na mokrou zem, bude slabá úroda.

Jaký prosinec, takový celý rok.

 

 4.12. – Svatá Barborka, vyhání dřevo ze dvorka. Jaké je počasí na sv. Barboru, takové bývá až     do Vánoc. Na svatou Barboru saně do dvoru. Po svaté Baruši střez nosu i uší. Snese-li led o svaté Barboře hus, snese o Vánocích vůz.

5.12. – Svatý Mikuláš splachuje břehy. O sv. Mikuláši snížek často práší. Napije-li se Mikuláše pták z koleje, nenapije se kůň tři měsíce z řeky. Prší-li na Mikuláše nebo padá sníh, bude příští rok hodně hrachu.

13.12. – Svatá Lucie noci upije, ale dne nepřidá. Když přijde sv.Lucie, najde tu již zimu.

24.12. – Na Adama  a Evu čekejte oblevu. Když na Štědrý večer sněží, na pytle se chmel těží.

25.12. – Když na Boží hod prší, sucho úrodu poruší. Na Boží narození o komáří zívnutí. Mráz       na Boží narození – zima se udrží bez proměny.

26.12. – Když svatý Štěpán vyfouká bláto, bude pěkné jaro nato. Jestli na Štěpána větry uhodí, příští rok se všechno špatně urodí.

31.12. – O Silvestra papeži snížek si už poleží. Jak byl celý rok voda a bláto, ne Silvestra nenapadne zlato. Na Silvestra-li vítr a ráno slunce svítí, nelze dobrého vána se nadíti.

1.1. – Jak na Nový rok, tak po celý rok. Na Nový rok o slepičí krok. Když je na Nový rok hezky, bude tak i o žních.

Advent – Když v první adventní neděli nastane daleko široko krutá zima, potrvá čtyři neděle. Je-li v první den adventní mrazivo, bude zima osmnáct neděl trvati.

Vánoce – Lepší Vánoce třeskuté, než-li tekuté. Zelené Vánoce – bílé Velikonoce. Vánoce na ledě     – Velikonoce na blátě. Tmavé Vánoce – světlé stodoly.

Tři králové – Na Tři krále mrzne stále. Je-li na Tři krále větrno, zamíchá se planetami a bude úrodno. Je-li na Tři krále jasno, zdaří se pšenice. Na Tři krále o krok dále.

 

Vánoční zvyky.

 Mezi klasické štědrovečerní zvyky patří rozkrojení jablka.Jablko se rozkrojí na tolik kousků, kolik je osob na Štědrý den pospolu a každý jeden dostane a sní.Dělá se to proto, kdyby někdo v příštím roce ve světě zabloudil, aby zase našel cestu zpátky. Jablko se také rozkrojí napolovic a podle toho, jaká je hvězdička z jadérek, takové bude i vaše zdraví. Je-li celá, pak se budete po celý rok těšit pevnému zdraví.

Lití olova -  Nad plamenem se rozžhaví kousek olova až k bodu tání. Připraví se nádoba s vodou, tekoucí olovo se do ní opatrně, ale naráz nalije. Podle tvaru se usuzuje, co koho čeká.

Střevíc -  Svobodné dívky házejí střevícem přes hlavu.Obrátí-li se bota patou ke dveřím, zůstanou doma, obrátí-li se špičkou ke dveřím, provdají se a odejdou.

Půst -  Na Štědrý večer se zachovává až do večera půst. Dětem, které se nemohou dočkat se slibuje, že vydrží-li nejíst, uvidí zlaté prasátko. Ke společné večeři se zasedá, když vyjde první hvězda.

Šupiny -  Pod talíře se štědrovečerní večeří se dává několik kapřích šupin, které mají přinést všem po celý rok dostatek peněz.

Vizovické pečivo -  Pečou se vánoční svícny, drobné dárečky, ozdoby na stromeček a různé figurky.

U Štědrovečerní večeře – pod talíř se schová zlatý penízek, pro náhodného příchozího se chystá      o jeden talíř navíc, od slavnostní večeře se nesmí vstát, ani kdyby někdo bušil na dveře,ten kdo vstane, do roka zemře.   

 

Ze života v obci.

 

Děkujeme za toleranci a pochopení všem spoluobčanům, kterým nastaly komplikace při zemních pracích spojených s revitalizací rybníka Skála.

Spoluobčanům přejeme klidné a veselé Vánoce,

plná splněných dětských  přání,

 úspěšný rok 2006 a všem hodně zdraví.

 

Pracovníci Obecního úřadu v Pátku.

 

Mateřská školka.

Naposledy děti budou ve školce v tomto roce ve čtvrtek 22. prosince. Vánoční prázdniny budou     od  23. prosince 2005 do 1. ledna 2006. Školka  začne v pondělí 2. ledna 2006.

 

Místní knihovna.

V týdnu mezi vánočními svátky a v pondělí 2. ledna 2006 bude knihovna zavřená. Otevřeno bude pravidelně od středy 4. ledna 2006, vždy v pondělí a ve středu ve stejnou dobu jako v tomto roce.

 

Smíšenka Pátek.

Prodavačky Smíšenky přejí všem příjemné prožití svátku vánočních, dětem bohatou nadílku a hodně zdraví a štěstí v novém roce 2006.

V sobotu 24. prosince a 31. prosince bude otevřeno od 6,00 do 10,00 hodin.

 

Rybáři z Pátku.

V měsíci listopadu probíhaly na našich chovných rybnících již tradiční výlovy, o kterých bychom Vám podali několik informací.

Sloven byl hlavně kapr ale i některé další druhy ryb. Jedná se o tolstolobika, který má v rybníce nebývale velké přírůstky a to hlavně na rybníku Skála. Byly sloveny kusy o hmotnosti 3 – 4 kg. Tato ryba byla již v loňském roce vysazena do našeho revíru.Jednalo se zhruba o 150 kusů. Bohužel     do dnešního dne nemám informaci, že by se nějaký ulovil.Proto upustíme od dalšího chovu této ryby.Naopak se nám daří  u amura. Jeho návratnost z revíru je poměrně velká. Ještě není k dispozici sumarizace úlomkových lístků, ale z doslechu vím, že se ulovilo asi 30 kusů. Největší z nich je zatím 82cm dlouhý o váze 8 kg. Proto bude tato ryba do revíru díle vypouštěna.

Dále byl sloven candát, který se nám dostal do rybníku Velký při napouštění. Candát  je sice krásná ryba, ale na rybníku nám udělal velkou škodu na kapřím plůdku, jehož  jsme vylovili minimální množství. Navíc nám nějaký dobrák do tohoto rybníka vysadil karasy, kteří se zde vytřely a poté přibývaly na váze na úkor kapří osádky. Této ryby bylo sloveno  asi 4000 kusů. Proto bych chtěl upozornit na to, že do chovných rybníků žádný z rybářů nemá dávat rybu, kterou chytne a pak          ji vypustí do rybníka s tím, aby vyrostla. Obsádka je dělána tak, jaká je úživnost rybníka, nehledě  na to, že může zavléct do obsádky nějakou nemoc. Ještě bych se chtěl zmínit o rybníce Skála.       Zde jsme slovili zhruba 100 kusů kapra, tedy méně než jsme počítali. Přitom za celý rok nebyl vidět žádný úhyn. Já dávám za vinu to, že se v nočních hodinách na tomto rybníku pytlačilo. Budeme      se muset na tento problém zaměřit, nebo nasazovat do Skály jen malou rybu.

A teď  co vše se slovilo : kapr K1 – 2600 ks – 65 kg, kapr K2 – 935 ks – 286 kg, kapr K3 – 852 ks    782 kg, kapr K4 – 745 ks – 1246 kg, amur ( 2-3 ) – 50 ks – 90 kg, tolstolobik  - 45 ks- 140 kg        a  candát 1 – 80 ks. Nebyl sloven rybník U sádek, ve kterém se ryby zimují. Hodnota ulovených ryb činí 123600,- Kč.

Závěrem bych rád poděkoval obecnímu úřadu za jeho velkou pomoc naší organizaci, ale i dalším za dobrou spolupráci, a to především místnímu zemědělskému družstvu, myslivcům a hasičům.

Přejeme všem radostné Vánoce a hodně zdraví a štěstí v následujícím roce.

Výbor MO

Lední hokej.

Hokejisté TJ Pátek mají odehrané úvodní zápasy základní části „ Poděbradského poháru “ a všem dali jasně najevo, že to s obhajobou myslí vážně. Po 13ti kolech se naši hokejisté usadili na první příčce průběžného pořadí, kdy pouze jednou prohráli a jednou remizovali. Nyní budou následovat odvetná utkání a poté play of, kdy se rozhodne o celkovém vítězi.

Zveme všechny fanoušky – přijďte fandit !

Příznivcům hokeje i ostatním občanům Pátku přejeme šťastné Vánoce, veselého Silvestra a úspěšný nový rok 2006.

Jindřich Hněvsa

 

Poděkování.

Zaměstnanci a klienti z Centra denních služeb v Pátku děkují panu Jiřímu Vokolkovi za darování vánočního stromku. Obyvatelům Pátku přejí veselé Vánoce a vše nejlepší v roce 2006.

 

Vánoční pošta na Božím Daru.

V duchu již jedenáctileté tradice připravila Česká pošta, s.p., také letos, tedy podvanácté, Vánoční poštu. Do 23. prosince bude pošta na Božím Daru v Krušných horách opět používat příležitostné poštovní razítko s vánočním motivem. Otisk razítka zobrazuje hořící svíčku v ořechové skořápce obklopenou hvězdičkami, pod ní je nápis Boží Dar 23.12.2005.

Zájemci, kteří chtějí, aby jejich vánoční přání adresované přátelům, příbuzným a dětem bylo orazítkované tímto razítkem, nechť vloží přání s nadepsanými adresami a řádně ofrankovaná        do obálky a zašlou na adresu :

Vánoční pošta, 362 62 Boží Dar

Zde budou vánoční přání opatřena příležitostním poštovním razítkem a doručena adresátům. Zájem je velký, v roce 2002 orazítkovali na poště v Božím Daru 285 kg vánočních přání, v roce 2003 již 368 kg a v loňském roce 318 kg. Průměrná hmotnost jednoho přání je 5 g.

 

Příloha.

Jako příloha tohoto vydání bude otištěn v plném znění dopis pana Žampy adresovaný Obecnímu úřadu v Pátku z prosince 2005.

 

 

 

 

 

 

 

Úřední hodiny OÚ Pátek.

Pondělí      8,00  – 10,00

Úterý       18,00  – 20,00   

Středa       8,00  – 10,00

Čtvrtek    18,00  – 20,00


V těchto časech je možno vyřizovat záležitosti na Obecním úřadě v Pátku.

 

Vydává Obecní úřad v Pátku nákladem 180 kusů v prosinci 2005. Registrováno Ministerstvem kultury České republiky pod číslem MK ČR E 10856.

Případné připomínky, náměty, své názory a příspěvky do dalších vydání „Páteckého plátku“ adresujte obecnímu úřadu. Neprodejné.